Cumhuriyet (1998)

Youtube'da Kurtuluş dizisini takdirle izlerken bir yandan da, keşke Kurtuluş Savaşı'nın anlatılmasıyla bu dizi bitmese, aynı şekilde cumhuriyet ve inkılaplar da anlatılsa, ne kadar güzel olurdu diye düşünüyordum. Sonra fark ettim ki, bu dileğim zaten gerçek olmuş. Sadece Kurtuluş Savaşı'nın anlatılmasıyla bir nevi yarım kalacak olan, toplumsal yönüyle öne çıkan bu harika dizi, Cumhuriyet 1998 adı altındaki beş diğer bölümüyle kendisini tamamlıyor ve görevini fazlasıyla yerine getiriyor.

Cumhuriyet dizisinde Lozan Barış Konferansı, Lozan Antlaşması, Cumhuriyet'in İlanı, Hilafetin Kaldırılması, Şeyh Sait İsyanı, Çok Partili Hayata Geçiş Denemeleri, Atatürk'e Suikast Girişimi, Nutuk, Türkçe Ezan, Kadın Hakları, Laiklik, Şapka Kanunu, Latin Harfleri'ne Geçiş, Kubilay'ın Şehit Edilmesi, Atatürk'ün evliliği gibi birçok konu açıklayıcı ve aydınlatıcı bir şekilde başarıyla işleniyor. Bunlar yapılırken bir tarih dersi alıyormuş hissinden ziyade bir filmin içinde olmak hissini yaşadım. Olaylar birbirleriyle olan bağıntılarıyla ilmek ilmek işlendiği için dizi bir bütünlük kazanıyor ve temelinde Atatürk'ün bağımsızlık, uygarlaşma, bilim ve sanatta ileri seviyelere ulaşma, özgürleşme, dinin kirli emellere alet edilmesini engelleme gibi öz çabalarını, felsefesini yansıtıyor.

Dizinin bir bölümünde Atatürk'ün ocak ayında Eskişehir'de yaptığı bir konuşma sahnesi yer alıyor. Burada tarihin ocak ayına denk geldiği göz ardı edilmiş ve kostümler yazlık ya da baharlık denebilecek bir tarzda seçilmiş. Bir de, okumakla, edebiyat ve öğrenme aşkıyla kendi felsefesini oluşturabilmeyi başarmış olan Atatürk'ün birkaç sahnede kitap okurken gösterilmesi gerekirdi diye düşünüyorum. Ülkenin, devrimler ve çalışmalar sonucunda yaşadığı değişim, modernleşme ve gelişme güzel bir şekilde gösterilmiş.

Dizinin imdb profili: http://www.imdb.com/title/tt0432807


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz