I, Daniel Blake (2016) Ben, Daniel Blake

2016 yılı Altın Palmiye ödülünü kazanmış, zamanımızı anlatan bir film. Gelişmiş ülkelerin dahi aslında birçok açıdan ne kadar da gelişmemiş olduğunu, sorunun ülke ya da bölge değil sistem olduğunu en duru, en doğal, en çarpıcı şekilde ortaya koyan bir film.

Kalp krizi geçirdiği için çalışamayacak durumda olan Daniel Blake'in, hayatını devam ettirebilmek için devletten yardım almaya çalışması ancak bu yardım için ortaya sürülen şartların zorluğu altında çaresiz duruma düşmesi ve kendisine benzer durumda olan genç bir anneye insanca yardımlarının anlatıldığı, zamanımız üzerine bizleri düşünmeye iten çok değerli bir eser.

Filmin Türkçe çevirmenleri (alptheoneoneymisoyle ) filmdeki en önemli sahnelerden birinde Daniel'ın duvara yazdığı yazıyı çevirmemişler ne yazık ki. Daniel'ın günümüz teknolojisine ayak uyduramadığı için bilgisayar karşısında yaşadığı zorlukları bize bu çevirmenler, yaptıkları eksiklikle, İngilizce bilmeyen insanların İngilizce bilmedikleri için Daniel'ın durumuna düşmesine neden olacak şekilde yaşatıyorlar. Çeviri ciddi bir iştir ve böylesine önemli bir noktanın çevrilmemiş olması büyük bir ciddiyetsizlik göstergesi.

Filmin imdb profili: http://www.imdb.com/title/tt5168192/


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz